Осудити иницијативу “Мајке Сребренице”

Протест против хапшења пуковника ВРС Дане Лукајића
04.07.2018
Да Скупштина РС одбаци Извјештај о Сребреници
13.07.2018
Прикажи све

Осудити иницијативу “Мајке Сребренице”

САОПШТЕЊЕ

 

Организације старјешина Војске Републике Српске огорчена је на најаву Мунире Субашић, челнице „Мајке Сребренице“, да ће њемачким министрима и тужиоцима предати списак са именима више од 22.000 Срба који су, према њеној изјави, учествовали у геноциду у Сребреници. Према таквом мишљењу, сваки припадник Војске Републике Српске који је обукао униформу, на простору Подриња и Сарајевске регије по аутоматизму је злочинац па траже од њемачких власти забрану путовања људима са списка у Њемачку или одузимање држављанства јер нису пријавили учешће у злочину у Сребреници.

Као што је познато, уз пријетње Високог представника у БиХ Педија Ешдауна, 2004. године, тадашњи Врховни командант и Предсједник Републике Српске наредио је Министарству одбране да се се Високом представнику и Комисији за Сребреницу доставе спискови припадника свих јединица у Подрињу и сарајевској регији, што је и учињено. Сада се ти исти спискови користе за манипулације јавношћу и стварање нових тензија у БиХ, тим прије што се у списковима јединица налазе бројни рањени, невојно особље, како и појединци из јединица који уопште нису учествовали у операцији ВРС у Сребреници.

Организација старјешина сматра да иза ове иницијативе стоји бошњачка политика, која уз помоћ међународне заједнице, континуирано од 1995. године манипулише истином око догађаја у јулу *95 у и око Сребренице, упорно настоји да грађански рат у БиХ прикаже као агресију на БиХ, ВРС као злочиначку оружану силу, а Републику Српску као геноцидну творевину.

Просто је невјероватно, да се српски народ, који је преживио геноцид у Другом свјетском рату од стране НХД у чијим су јединицама масовно учествовали припадници бошњачког народа, данас од стране њихових потомака проглашава „геноцидним“ народом. Неспорно је, да оваква иницијативе непрекидно подгријевају тензије и провоцирају сукобе, урушавајући достигнути ниво суживота у Босни и Херцеговини.

Организација старјешина Војске Републике Српске позива члана Предсједништва БиХ из РС Младена Иванића и све  српске представнике у заједничким институцијама  БиХ да предузму мјере да се овакве иницијативе осуде и сваког погледу спријече намјере.

 

Бањa Лука                                                                                                                                                                                                                  ПРЕДСЈЕДНИК

9. јули 2018. године                                                                                                                                                                           Проф. др Милован Милутиновић

error: Садржај је заштићен!!!