Ријеч предсједника

Организација старјешина војске Републике Српске основана је 04. априла 2017. године у Бањој Луци, као самостална, нестраначка, непрофитна и јединствена невладина организација свих њених чланова, са јасним опредјељењем да заступа и штити ставове и интересе преко 18.000 старјешина одбрамбено-отаџбинског рата, који су са борцима војске Републике Српске и српским народом дали немјерљив допринос одбрани српског народа од пријетећег нестанка, те стварању и одбрани Републике Српске. Организација окупља све старјешине Војске Републике Српске неовисно од тога да ли су у рату имали статус активног или резервног војног старјешине. Организација старјешина ВРС наставља да чува и његује традицију организација резервних војних старјешина, чија је стогодишњица дјеловања и постојања обиљежена 2019. године.

Организација старјешина ВРС себе види као интегрални дио борачке популације са свим посебностима које карактеришу старјешински кадар, која недвосмислено подржава развој и јачање борачке организације Републике Српске и ефикаснију заштиту и већи ниво права свих бораца одбрамбено-отаџбинског рата. Истовремено ћемо бити оштри критичари девијантних понашања и неефикасног дјеловања, ма одакле и ма од кога долазило.

Организација је била и биће отворена за све подофицире, официре, чланове породица погинулих и умрлих старјешина, чланове породица старјешина, борце који су у рату обављали старјешинске дужности, као и све симпатизере који прихватају циљеве и задатке које је организација усвојила и који су спремни своје укупне капацитете ставити у функцију ширења и јачања фронта патриотских снага Републике Српске и српског народа. Данас је више него икада потребна најшира сагласност и јединство око очувања основних вриједности проистеклих из минулог рата, а међу тим вриједностима, на првом мјесту, је Република Српска. Данас су насртаји и покушаји да се девастира Република Српска јачи и снажнији него икада у историји нјеног постојања. И зато, наш одговор и одговор српског народа мора бити исто тако снажан, рационалан и надасве јединствен.

Иза нас су четири године тешког и мукотрпног рада у којима смо прошли и успјешно савладали бројне потешкоће и изазове. Од почетног оспоравања и негирања потребе нашег постојања, дошли смо до тога да смо препознати као најодговорнија организација која је проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата са респектабилним људским, интелектуалним и образовним капацитетом. Потврда ове тврдње је апсолутна подршка нашим најзначајнијим пројектима, који су имали за циљ расвјетљавање догађаја из минулог рата на научно заснован начин и долазак до пуне, а не једностране, истине о тим догађајима. Свакако да је наш крунски пројекат међународна научна конференција „Сребреница – стварност и манипулације“, у чијем раду су учествовали бројни међународни стручњаци и експерти за међународно ратно право. Конференција је понудила једну другу, на науци и чињеницама засновану слику о ратним догађањима у и око Сребренице. Наша укупна активност је резултирала стицањем статуса организације од јавног интереса у априлу ове године (Рјешење о додјели статуса је објављено у Службеном гласнику Републике Српске, број 43 од 13.05.2021. године).

То је најрелевантнији доказ да је наша организација и од стране институција система власти у Републици Српској препозната као изузетно значајан дио укупног друштвеног система Републике Српске.

У основном суду у Бањој Луци извршен је упис промјена које је усвојила Скупштина организације, и то: упис промјене лица овлашћеног за заступање и представљање, упис промјене сједишта организације и упис промјене статута (уписан је пречишћен текст новог статута). Неспорно је да је велики дио наших старјешина, чланова организације дао значајан допринос постизању овог циља. Нажалост, у нашим редовима, било је и оних који су на различите начине покушали успорити и омести овај процес стицања статуса организације од јавног интереса.

Посљедње двије године рада организације биле су бремените бројним проблемима, почев од општих глобалних проблема проузрокованих пандемијском кризом коју је изазвао вирус Корона, преко унутрашњих проблема које су генерисали неки наши (истина веома малобројни) чланови, па све до тешке болести и смрти нашег првог предсједника проф. др Милована Милутиновића, пуковника. Са пандемијом смо се борили на начин и средствима како су то прописивале наше здравствене власти и институције Републике Српске и наш највећи губитак у тој борби је смрт нашег дотадашњег предсједника ОСТА ВРС.

Потпуно непотребно, крајем 2020. и почетком 2021. године појединци су покушали проблематизовати цјелокупан рад организације и на недемократски и насилан начин (путем пуча, покушајем спречавања провођења изборних активности и на друге начине) успоставити контролу над руковођењем организацијом, а све то у циљу остваривања интереса и стицања личне позиције у одређеним политичким партијама, којима није по вољи постојећи систем власти у Републици Српској. Као што је уобичајено, и овога пута се показало да је организација јача од било ког појединца и организација је те проблеме ријешила на рационалан, разуман, демократски и на закону и статуту организације заснован начин. Поступајући у складу са законом и статутом, органи организације су предузимали одређене активности и доносили одређене одлуке у складу са важећим актима и резултат свих тих активности је заказивање и одржавање редовне и изборне сједнице Скупштине ОСТА ВРС 15.07.2021. године у Угљевику, на којој је свестрано размотрена актуелна ситуација, усвојени разматрани извјештаји и предложени програми рада и изабрано ново руководство организације. О току и раду Скупштине организације сачињен је комплетан видео запис који можете погледати на нашој интернет страници.

Од тога дана ново руководство интензивно ради на реализацији утврђених задатака. Умјесто бављења нечасним појединцима, руководство се бави питањима даљњег рада и развоја организације, развојем инфраструктуре на терену и рјешавањем кључних проблема у организацији. Сви они који су прекршили одредбе статута и других општих аката организације биће предмет процесуирања пред надлежним органима организације и/или надлежним судовима.

И, на самом крају, позивам чланство ОСТА ВРС да се активно укључи у даљњи рад и развој организације, реализацију заједнички утврђених циљева и задатака, који требају довести до тога ОСТА ВРС оправда указано повјерење организације од јавног интереса, да чланови ОСТА ВРС ефикасније рјешавају своје проблеме и јачају свој углед старјешине ВРС, да патриотски фронт снага за одбрану Републике Српске и српског народа постаје сваким даном јачи и јединственији и да Република Српска вјечно живи.

ЧАСТ ЈЕ СЛУЖИТИ ОТАЏБИНИ!
ЖИВЈЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА!


error: Садржај је заштићен!!!