Протест против хапшења пуковника ВРС Дане Лукајића

Старјешине ВРС: Лукајић неоправдано ухапшен, тражити да буде пуштен
30.06.2018
Осудити иницијативу “Мајке Сребренице”
10.07.2018
Прикажи све

Протест против хапшења пуковника ВРС Дане Лукајића

Данас је у Бањoj Луци одржана конференција за штампу Организације старјешина Војске Републике Српске на којој је изражен најоштрији протест против хапшења пуковника ВРС Дане Лукајића од стране хрватских власти.

Конференцији су присуствовали проф. др Милован Милутиновић, пуковник, предсједник Организације, Мирко Тривић, пуковник потпредсједник и проф. Петар Ђуричић, потпуковник, предсједник Регионалног одбора Бања Лука ОСТА ВРС.

ОСТА ВРС сматра да не постоје правне основе за хапшење Дане Лукајића, а посебно јер за наведено дјело хрватско правосуђе није надлежно. Чине се напори да се Дани Лукајићу обезбједи потпуна правна помоћ и заступање пред хрватских судом.

Пуковник Дане Лукајић, ухапшен је за ратни злочин у логору Мањача као наводни командант логора. Организација старјешина сматра да је таква оптужба неприхватљива јер Лукајић никада није био командант затвора нити замјеник команданта, па стога није могао ни наређивати особљу. Он је био официр безбједности Првог крајишког корпуса и у том својству је обилазио затвор на Мањачи.

Још су гнусније оптужбе да је Дане Лукајић вршио масовне тортуре и прамлаћивање затворених што су најобичније инсинуације јер на то није имао право нити му његова официрска част то не би дозволила. Ради се о чесном и одговорном официру који је савјесно и одговорно обављао све дужности поштујући Женевску конвенцију и све међународне акте који регулиши поступања у оваквим случајевима.

Затвор на Мањачи формиран је да би се у њега смјестили ухапшени припадници паравојних формација који су планирали или учествовали у нападима на општине и јединице Војске након неуставног прошлашења независности Босне и Херцеговине, супротно вољи српског народа. Према томе, ради се о наоружаним припадницима паравојних снага ХОС-а и Зелених беретки затечених са оружјем на територији.

Одмах по формирању затвор на Мањачи је пријављен Међународном црвеном крсту који је непрекидно обилазио затворене водио са њима разговоре и вршио снабдијевање потребним хигијенским средствима, храном и доносио пошту. Сви затворени били су евидентирани од стране Међународног црвеног крста.

Према доступним информацијама на Мањачи су умрла 4 затворена лица, а било је појединачних малтретирања и употребе силе преме затворенима због чега је против више њих покренут поступак а 4 припадника обезбјеђења процесуирана на суду и кажњена дугогодишњим казнама затвора. Према сазнањима прекомјерна употреба силе била је према неким припадницима ХОС-а који су у једном тренутку припремили и организовали бјексто из затвора на Мањачи.

Треба истаћи да је касније у том затвору било смјештено преко 800 припадника ХВО који су након договора са хрватском страном, са њиховим оружјем, пребачени у Федерацију БиХ ради заштите својих сународника од муџахедина. Гдје је ту Хрватска да осуди Дану Лукајића што је спашавао угрожено хрватско становништво из лашванске долине на Влашићу и што је наоружаво хрватске снаге ХВО, раније одузетим наоружањем, и пребацио их у централну Босну да заштите свој народ.

Организација сматра да је чин хапшење Дане Лукајића који је присуствовао обиљежавању страдања Срба код Шаранове јаме на Велебиту у Другом свјетском рату, политички чин усмјерена ка настојањима Хрватске да се утиче на слабљење историјског памћења на злочине Независне Државе Хрватске и њену везу са данашњом државом Хрватском у којој буја неоусташтво, чиме се настоји зашлашити српско становништво да престане са обиљежавањем стратишта у којима су усташке снаге извршиле масовне покоље над Србима и Јеврејима.

Организација такође сматра ово хапшење политичким мотивисаним чином усмјереним на грубо мијешање Хрватске у политичке прилике у Босни и Херцеговини пред предстојеће опште изборе за заједничке институције и институције оба ентитета у Босни и Херцеговини.

Организација такође сматра да је овај чин подршка убрзању и снажнијем политичком утицају неоусташизације од стране институција и политичких партија Хрватске и ничим другим се не може објаснити.

ОСТА ВРС сматра да хапшење пуковника Дане Лукајића представља политички наставак пријетњи који су према положају и безбједости Републике Српске упићивало бивши предсједник Републике Хрватске Стјепан Месић и представници екстремних политичких странака и других организација Хрватске, што ће имати негативан утицај на развој добросусједских односа и развоја регионалне сарадње и повјерења.

Организација старјешина ВРС захтијева од институција Републике Српске и Републике Србије чији је он грађаних сходо специјалним и паралелним везама и двојим држављанством, укључујући и правосудне органе да предузме све неопходне мјере да се Дане Лукајић одмах пусти на слободу и да се добију гаранције да до оваквих догађаја више не долази.

Организација тражи од представника Републике Српске у заједничким институцијама Босне и Херцеговине, као признатог субјекта у међународним односима да заштити интересе свих грађана Републике Српске што укључује и официре као и све припаднике Војске Републике Српске из отаџбинског рата. У том погледу очекује се од Предсједништва БиХ у пуном саставу као и од стране Министарства иностраних послова и правосудиних институција које су институционално позване да реагују у оваквим ситуацијама, те институција Републике Србије да без одлагања траже ослобађање пуковника Дане Лукајића и да обезбиједе гаранције да се овакве ситуације више не дешавају.

Организација старјешива Војске Републике Српске позива на бојкот одласка свих бораца одбрамбено-отаџбинског рата на љетовања и скупове у Хрватску јер они тамо нису пожељни. Ово стога што се Срби сматрају грађанима н-тог реда што свима њима пријети хапшење и вођења такозваних правосудних поступака само зато шту су припадници српског народа и што јасно говоре о усташизацији Хрватске. Види:

ПРЕДСЈЕДНИК

Проф. др Милован Милутиновић, пуковник

 

 

 

Види: http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=303092

error: Садржај је заштићен!!!