САОПШТЕЊЕ ОСТА ВРС

11. сједница Предсједништва ОСТАВРС
11.12.2019
САОПШТЕЊЕ ОСТА ВРС
01.01.2020
Прикажи све

САОПШТЕЊЕ ОСТА ВРС

Организација старјешина ВРС најоштрије осуђује намјере високог представника Валентина Инцка да се игра наводним бонским овлашћењима и доноси закон о забрани негирања геноцида. Такав закон би био антидејтонски, супротан међународном праву и ставовима Савјета безбједности УН којима је одбачена слична резолуција против српског народа, захваљујући вету Русије.

Инцко би на овај начин учинио највећи геноцид над српским народом, али би истовремено отворио врата изласку српског народа и Републике Српске из овакве БиХ.

У случају да Инцко потегне за оваквом антидејтонском мјером, позивамо све институције  Републике Српске и представнике у заједничким институцијама да прекину сваку сарадњу са њим и прогласе га „персоном нон грата“ у Републици Српској.

Подсјећамо да је на међународној научној конференцији: „Сребреница-стварност и манипулације“ поднесено 50 реферата од стране 54 аутора, од тога 16 страних експерата из САД, В. Британије, Аустрије, Француске, Бугарске, Португалије и Русије, да су једногласно донесени закључци да се у Сребреници није догодио геноцид и да починиоци свих злочина у Подрињу морају одговарати за поступке злочина.

Уз притисак бошњачких и неких међународних кругова, Инцко, таквим законом, намјерава забранити даља истраживања о геноциду и спријечити међународне комисије у Републици Српској на утврђивању страдања у Подрињу и Сарајеву. Поред тога, тиме би се отворио лов СИПЕ на све Србе који мисле другачије и покренули би се процеси за вербални деликт у пристрасном Суду БиХ који, углавном, истражује и пресуђује Србима.

Организација старјешина осуђује намјере високог представника Валентина Инцка да се игра наводним бонским овлашћењима доносећи такав закон и позива институције Републике Српске  да одмах, без оклијевања, раде на припреми одлучног одговора за случај наметања тог закона, користећи при том знање, искуство и мудрост најмудријих српских глава.

Бањa Лука

                                                                                                                                                                                                                                                        ПРЕДСЈЕДНИК

14. децембра 2018. године                                                                                                                                                                           Проф. др Милован Милутиновић

error: Садржај је заштићен!!!