11. сједница Предсједништва ОСТАВРС

SREBRENICA – reality and manipulation
11.12.2019
САОПШТЕЊЕ ОСТА ВРС
15.12.2019
Прикажи све

11. сједница Предсједништва ОСТАВРС

БАЊАЛУКА, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске закључило је данас у Бањалуци да је ова организација реализовала кључне задатке за ову годину, те испунила услове да добије статус организације од јавног интереса.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић изјавио је новинарима да се као невладина и нестраначка организација баве проучавањем одбрамбено-отаџбинског рата и борбом за истину.

“Окупили смо команданте ратних јединица Војске Републике Српске од Новог Града до Требиња и Невесиња. Ово је показатељ снаге људи који су у току одбрамбено-отаџбинског рата знали да организују и руководе јединицама Војске Српске у најтежим тренуцима и одбране Републику Српску. Сумирали смо резултате рада у овој години и утврдили основе дјеловања у будућности”, рекао је Милутиновић. Он је подсјетио да је Организација старјешина била носилац организовања међународне научне конференције о Сребреници која је одржана у Бањалуци.

“На конференцији су учествовала 54 аутора са 50 реферата и сви су закључили да у Сребреници није било геноцида и да су инострани медији учинили све да окаљају образ српског народа и прогласе га геноцидним. Српски народ није починио геноцид, нити се злочини у Сребреници могу тумачити као геноцид”, каже Милутиновић.

Према његовим ријечима, на конференцији је настала и публикација на 800 страна која је преведена на енглески језик и у електронској верзији достављена на 5.000 адреса широм свијета.

План је, додао је Милутиновић, да око 1.000 примјерака буде упућено разним институцијама и удружењима широм свијета.

Потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин истакао је да је на сједници Предсједништва констатовано да су испунили услове да добију статус организације од јавног интереса.

“Испуњавамо све критеријуме који су прописани законом и подзаконским актима. Стицањем статуса организације од јавног интереса Организација старјешина ће добити вјетар у леђа и стећи додатне услове да програмске циљеве и задатке усмјери ка јачању патриотског фронта и очувању тековина одбрамбено-отаџбинског рата и Републике Српске”, нагласио је Жупљанин.

Он је додао да су напади на Српску изузетно снажни, а да је Организација старјешина показала да може да се бори са њима и да може дати велики допринос у очувању Републике Српске, српског народа и тековина проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.
Потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Мирко Тривић најавио је да ће наредне године организовати научну конференцију на републичком нивоу која се тиче пада западнокрајишких општина и страдања српског народа 1995. године.

На нивоу Сарајевско-романијске и херцеговачке регије биће одржана конференција о отварању комуникације између Сарајева и Требиња. Успостављање територијалне цјеловитости Српске био је један од стратешких циљева постављених још 1992. године у Народној скупштини Републике Српске”, истакао је Тривић.

Сједници Предсједништва Организације старјешина Војске Републике Српске присуствовали су и предсједници регионалних, градских и општинских одбора.

Бањa Лука

11. децембра 2019. године

error: Садржај је заштићен!!!