Противљење уласку БИХ у НАТО без референдума у Републици Српској

Противљење прихватању реализације мапе пута ка НАТО
22.02.2018
Реаговање на ослобађајућу пресуду Насеру Орићу
22.02.2018
Прикажи све

Противљење уласку БИХ у НАТО без референдума у Републици Српској

ОРГАНИЗАЦИЈА СТАРЈЕШИНА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

САОПШТЕЊЕ

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске подржава преузете обавеза Босне и Херцеговине у реализацији програма „Партнерство за мир“ који пружа довољно простора институцијама за пуну сарадњу са НАТО-м и земљама чланицама.

Организација старјешина енергично се противи отимању војне имовине ВРС која се противправно и без сагласности институција Републике Српске преноси у власништво БиХ. Тај процес морају без калкулација зауставити представници Републике Српске у заједничким институцијама, јер према Дејтонском споразуму имовина на простору ентитета, па и имовине бивше ВРС је у власништву ентитета.

Неопходно је да Народна скупштина Реублике Српске поново расправи и заузме став око Акционог плана за чланство МАП, за којег је Предсједништво БиХ јуна 2009. године поднијело апликацију НАТО-у. Закључком Народне скупштине 2005. године дате су смјернице за преговаре око реформи оружаних снага БиХ које би пружиле основу за укључење у евроатланске интеграције, али не и чланство у НАТО савезу.

Овакав Закључак Народне скупштине никоме не даје право да под плаштом МАП-а отуђује војну имовину ВРС, захтјева промјену Устава БиХ и директно се мјешају у унутрашња питања БиХ. Заборавља се да су снаге Алијансе, бесомучно без сагласности Савјета безбједности УН бомбардовале Републику Српску 1995. и Србију 1999. године наносећи огромне људске губитке и материјална разарања за које нико није одговарао.

Организација старјешина противи се чланству у НАТО и позива институције Републике Српске да преиститају став према Алијанси тражећи мишљење грађана Републике Српске, јер нико нема право самоиницијативно доносити крупне политичке одлуке. Референдум је демократски облик изјашњавања грађана и они морају дати смјернице својим представницима око прикључењу БиХ и Републике Српске НАТО савезу.

error: Садржај је заштићен!!!