Влада да поништи извјештај о Сребреници

Извјештај о Сребреници – саопштење
27.07.2018
Позив посланицима Скупштине
15.08.2018
Прикажи све

Влада да поништи извјештај о Сребреници

РТРС 08.08.2018. године

 

Организација старјешина Војске Републике Српске позива Народну скупштину да обавеже Владу Српске да поништи извјештај о Сребреници из 2004. године, те да иницира формирање међународне комисије експерата која би се бавила утврђивањем истине о догађајима у и око Сребренице и Подрињу 1995. године, рекао је потпредсједник Организације Слободан Жупљанин.

Организација старјешина Војске Републике Српске, Фото: РТРС

“Потребно је да Народна скупштина обавеже Владу Српске да овај извјештај поново размотри и поништи га с обзиром на то да је и лаицима познато да није заснован на истини и чињеницама”, рекао је Слободан Жупљанин, потпредсједник Организације старјешина  на конференцији за новинаре ОСТА ВРС у Бањалуци.

Он је подсјетио да је извјештај бивше Комисије за Сребреницу сачињен под великим притиском међународне заједнице, посебно бившег високог представника за БиХ Педија Ешдауна, на основу различитих спискова и квалификација.

Жупљанин је рекао да ова организација подржава иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика да Народна скупштина на сједници заказаној за 14. август размотри извјештај Комисије за Сребреницу.

Он је напоменуо да Организација старјешина Војске Републике Српске очекује да се народни посланици издигну изнад свакодневне политике и схвате озбиљност и значај овог питања за Републику Српску и БиХ.

“Нема будућности БиХ, помирења, уређења односа између три народа и других док на потпуно непристрасан начин не буде утврђена истина о догађањима у протеклом рату”, закључио је Жупљанин.

Члан Предсједништва Организације старјешина Војске Републике Српске Мико Шкорић рекао је да ова организација подржава одлуку Владе Српске о формирању координационог тијела за праћење миграната на територији Републике Српске.

Према његовим ријечима, однос институција на нивоу БиХ у вези са рјешавањем мигрантске кризе је инертан и мигранти у БиХ улазе због тога што граница није довољно заштићена.

“Симптоматично је да су у групацијама миграната углавном млади и војно способни људи. Сирија је поприлично очистила борце ‘Исламске државе’ и они негдје иду. Није искључено да их има у БиХ”, указује Шкорић.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић рекао је да је непримјерен однос Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске у рјешавању стамбених питања старјешина Војске.

“Старјешине су данас потпуно занемарене и на маргинама друштвене бриге. Имамо више од 80 старјешина који посједују закључке о праву на стан или проширење од Војске Србије или Војске Републике Српске, а онда је дошао неко и једноставно их прецртао”, каже Милутиновић.

Он је навео примјер генерал-потпуковника Чеде Сладоја, Радослава Панџића, Милана Торбице, пуковника Гостимира Поповића, Мирка Тривића и других, посебно истичући примјер пуковника Видоја Благојевића који након изласка на слободу из Хашког трибунала већ шест година са супругом живи у магацину војног хотела “Крајина”, у просторији од девет метара квадратних.

Милутиновић је рекао да се Организација у вези са овом проблематиком 16. јула обратила ресорном министарству и добила одговор да нема основа, нити могућности за стамбено збрињавање у оквиру редовног поступка Благојевића и именованих старјешина, као ни правног основа за рјешавање кредитним средствима одобреним за финансирање програма потпуног стамбеног збрињавања.

“Министар Савановић мора схватити да његова улога није само да се слика на парастосима широм Републике, већ да рјешава питања свих бораца и предлаже одговарајућа законска рјешења”, истакао је Милутиновић.

Милутиновић је нагласио да је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 13 одсто старјешина и три одсто бораца, што, како је истакао, показује да су старјешине савјесно и одговорно извршиле све задатке у одбрани и биле на челу својих јединица.

 

 

Бањa Лука                                                                                                                                                                                                                  ПРЕДСЈЕДНИК

8. август 2018. године                                                                                                                                                                           Проф. др Милован Милутиновић

error: Садржај је заштићен!!!