Отворено писмо око увођења тематских цјелина о геноциду и одбрамбено отаџбинском рату у наставне планове

Отворено писмо БОРС-у
22.02.2018
Подршка доношењу резолуције о војној неутралности Републике Српске
22.02.2018
Прикажи све

Отворено писмо око увођења тематских цјелина о геноциду и одбрамбено отаџбинском рату у наставне планове

Организација старјешина Војске Републике Српске изражава пуну подршку иници-јативи и активностима на промјенама наставних планова историје у завршним разредима основних и средњих школа усмјереним ка формирању националне културе памћења како би нове генерације чувале традицију и наслеђа српског народа.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

  • Министарству просвјете и културе Републике Српске, министру др Дани Малешевићу,
  • Републичком педагошком заводу, директору др Предрагу Дамјановићу,
  • Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци, декану проф. др Брани Микановићу
  • Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, директору мр Милораду Којићу.

 

Поштовани,

Суочени са различитим информација у јавности да је у Републици Српској изведен пројекат стручног усавршавања професора и наставника историје и српског језика и књижевности усмјерен ка образовању ученика о геноциду над српским народом у НДХ ради изградње културе сјећања желимо изразити подршку оваквој иницијативи и подухвату. Евидентно је да дуги, често беспредметни разговори и полемике, непотребно троше вријеме и спријечавају увођење ових садржаја чиме се то неоправдано пролонгира.

Чланови наше Организације били си директни учесници у стварању и очувању Републике Српске а то су успјели захваљујући свијешћу и одлучноћу да спријече понављање геноцида над Србима попут оних у пронацистичкој Независној држави Хрватској. Такву свијест су носили из породичног предања, јер као што је познато, на нашим просторима нема српске породице којој неко није убијен у геноциду током 2. Свјетског рата, а политиком образовања у прошлом систему ова свијест и култура сјећања на страдања била је на маргинама.

Формирање националне културе памћења један је од основних приоритета нашег друштва. Тај задатак се мора провести кроз образовање и васпитање младих увођењем тематских цјелина у наставне планове и програме основних и средњих школа. Уколико будућа покољења не буду системски образована да памте геноцид над нашим народом и разлоге настанка Републике Српске, издаћемо све оне који су положили своје животе за њено стварање.

У наставним плановима завршних разреда основних и средњих школа морају се наћи тематске цјелине којима се расвјетљава геноцид НДХ и стравична страдања српског народа у прошлости са организовањем обилазака стратиштима и учешћа на часовима историје. Поред тога, наша Организација тражи увођење у наставне планове и програме и нове тематске цјелине из протеклог „Отаџбинског рата и стварања Републике Српске“.

Старјешине Војске Републике Српске изражавају спремност да својим знањем и искуством допринесу дефинисању тематске цјелине „Отаџбински рат и стварање Републике Српске“ у наставним плановима основних и средњих школа те активно учествују на историјским часовима организованим поводом значајних датума новије историје у школама.

Ми ратне старјешине Војске Републике Српске одајемо признање на урађеном послу који је од велике важности за наша будућа покољења и очување Републике Српске. На томе се не смије стати, већ супротно, убрзати рад и отклонити све неспоразуме који онемогућавају и одуговлаче овај процес. Очекујемо убрзану израду нових програма историје како би наша Република Српска јачањем патриотске свијести младих генерација добила на снази, јер само високо свјесни, одговорни и стручни могу да се боре, бране и изграђују нашу отаџбину.

error: Садржај је заштићен!!!