Отворено писмо БОРС-у

Оштро противљење доношењу кривичног закона којим се спречава негирање геноцида
22.02.2018
Отворено писмо око увођења тематских цјелина о геноциду и одбрамбено отаџбинском рату у наставне планове
22.02.2018
Прикажи све

Отворено писмо БОРС-у

ОТВОРЕНО ПИСМО

  • Предсједништву Борачке организације Републике Српске,
  • Предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу,
  • Предсједнику Републике Српске,
  • Предсједнику Народне Скупштине Републике Српске,

–      Предсједнику Владе Републике Српске,

  • Министарству за рад и борачко и инвалидску заштиту Републике Српске,
  • Медијима.

Поштовани,

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске изражава запрепаштеност пропагандом, пријетњама и уцјенама дијела руководства Борачке организације Републике Српске на челу са предсједником Миломиром Савчићем и неким предсједницима општинских одбора према члановима ове организације.

Током протеклих неколико мјесеци, суочени са безобзирним насртајима на Републику Српску и створене вриједности протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, формирали смо Организацију старјешина Војске Републике Српске, као дио Борачке организације, која, у складу са улогом и задацима које су имали у протеклом рату, брише досадашње подјеле старјешина на активне и резервне, са циљем окупљања старјешинског кадра и њихово ангажовање на јачање патриотске свијести и очувању тековина одбрамбено-отаџбинског рата и опстанка српског народа на вјековним огњиштима у Републици Српској, као најзначајнијој и највреднијој тековини минулог рата, за коју су своје животе и своју крв дали најбољи синови нашег народа.

Организација старјешина Војске Републике основана је почетком априла 2017. године и формирала је регионалне одборе у Приједору, Бања Луци, Добоју, Бијељини, а у току су припреме за формирање одбора у Зворнику, Источном Сарајеву и Требињу. Подршку оснивању Организације дало је више стотина истакнутих старјешина који су се храброшћу и пожртвовањем потврдили у заштити српског народа и дали немјерљив допринос стварању и очувању Републике Српске.

Активност Организације старјешина дочекана је на нож од дијела руководства Борачке организације, а посебно њеног предсједника, па је на више сједница Предсједништва и Скупштине проглашена рушилачком и „болесним политичким амбицијама њених челника“, што је крајње тенденциозно и неприхватљиво од људи који сматрају да су само они борачка организација, што је у стварности потпуна заблуда и неистина.

Стиче се утисак да је у питању страх неких руководећих људи Борачке организације од програмских циљева Организације која тражи чишћење борачких редова од дезертера и сумњивих инвалида, посебно што се у неким општинским организацијама десет до петнаест година на челним позицијама налазе исти људи који настоје по сваку цијену заштитити стечене позиције. Да се не говори о трошењу великих финансијским средства из Буџета са којима располажу па се такве интересне групе боје ревизија и анализе трошења тих средстава.

Протеклих мјесеци Организација старјешина није јавно реаговала на оптужбе челних људи Борачке организације из Бијељине, Приједора и Источног Сарајева настојећи да са руководством БОРС-а нађе заједничке правце ангажовања у очувању Републике Српске и заштите старјешинског кадра који је занемарен и на маргинама је њеног али и друштвеног интересовања и бриге.  Прије самог оснивања обавили смо разговор са предсједником борачке организације и позвали га на оснивачку Скупштину, на шта се он оглушио и на самом почетку кренуо са, потпуно неоправданим нападима, на ову Организацију.

Посљедње понашање челника Борачке организације је превршило сваки мјеру кроз учестале пријетње Миломира Савчића и неких предсједника општинских борачких организација да ће поједине старјешине које су изабране на руководећа мјеста у општинама или јавним институцијама смјенити уколико остану чланови Организације старјешина ВРС. Тиме се врсним командантима бригада, батаљона и нижих јединица, пријети од руководећих људи републичке и општинских борачких организација Приједора, Бањалуке, Источног Сарајева… Замислите дрскост умишљених појединаца да се прослављеним командантима бригаде пријети избацивањем из Предсједништва Борачке организације и смјеном са дужности које обављају у институцијама Републике Српске и локалних заједница, само зато што су изабрани у руководство Организације старјешина, гдје им је уосталом и мјесто. Зар то није одраз малограђанштине и малодушности појединаца који су увелико приватизовали БОРС ради очувања позиција у борачким организацијама и остваривања својих личних интереса. Посебно је проблематично сврставање предсједника БОРС уз једну политичку опцију у Републици Српској, која је уз то, у последње вријеме нанијела огромну штету Републици Српској и њеним институцијама у очувању и унапређењу стечених позиција Републике Српске.

Организација старјешина Војске Републике Српске позива све старјешине и борце да се уједине у строју бранилаца Републике Српске и осуде све малодушне и усијане главе у борачкој популације који разбијају јединство патриотских снага зарад очувања властитих позиција на којима се појединци налазе више од десет година и сами се бирају и одлучују у име бораца.

Чланови наше Организације директни су учесници у стварању и очувању Републике Српске, а такво свијетло дјело успјело се створити захваљујући свијешћу и одлучноћу свих патриотских снага. Заједно смо успјели спријечити понављање геноцида над Србима и створити своју Републику у којој се осјећамо слободни и заштићени од свих облика угрожавања. Старјешине остају на том узвишеном задатку и никаква их прозивке и пријетње њеним члановима неће у томе омести. Позивамо челнике Борачке организације да се окану вријеђања угледних старјешина Војске Републике Српске који су у оружаном сукобу знали ићи заједно са својим борцима на јурише и тако ће остати и у борби за побољшање њихове позиције у друштву. Позивамо институције Републике Српске да, на основу уставних и законских овлашћења, спријече деструктивно дјеловање свих оних који би трговали са Републиком Српском и српским народом. Са поносом истичемо да чврсто стојимо са свима онима који су спремни и чија је дужност да чувамо створену Републику Српску и њене вриједности, данас у миру на основама универзалних демократских права утврђених Повељом Организације уједињених нација. Спремни смо дати највећи могући допринос на превазилажењу постојећих подјела и уједињењу свих патриота на кључном задатку очувања и даљњег развоја Републике Српске.

error: Садржај је заштићен!!!