Научна конференција о Сребреници

Избори – саопштење
03.10.2018
Скупштинa ОСТА ВРС, 06.11.2018
10.11.2018
Прикажи све

Научна конференција о Сребреници

БЕОГРАД, 24. ОКТОБРА /СРНА/

Међународна научна конференција “Сребреница – стварност и манипулације”, на којој ће учествовати и око 15 међународних експерата из области међународног права, биће одржана средином априла у Бањалуци, најавила је данас Организација старјешина Војске Републике Српске.

Фото: СРНА

Предсједник Организације Милован Милутиновић рекао је на сједници Иницијативног одбора конференције, одржаној у Вили Републике Српске у Београду, да је циљ конференције да на објективан и научни начин приступи догађајима у Сребреници из 1995. године.

“Желимо да докажемо да се злочини који су се догодили у Сребреници, не могу никако етикетирати као геноцид и користити у сатанизацији српског народа и Републике Српске, називајући је геноцидном творевином”, рекао је Милутиновић.

Према његовим ријечима, на скупу ће учествовати око 15 страних експерата, а до сада су стигле потврде учешћа стручњака за међународно право из Израела, Јапана, Америке, Аустрије, Чешке и Њемачке.

Очекује се и учешће око 30 угледних адвоката, академика и најмање 10 генерала, међу којима и једног генерала из Португалије – члана посматрачке мисије УН у Хрватској и БиХ и аутора књиге “Војска Републике Српске није починила геноцид у Сребреници”. Милутиновић је истакао да су у току разговори и са командантом батаљона Унпрофора у Сребреници Томом Каремансом, и тражи се начин, да, уколико не буде могао да учествује, напише текст за конференцију.

“Очекујемо да буде и више таквих међународних експерата. Зборници радова биће одштампани до дана конференције на енглеском и српском језику и подијељени учесницима. То је само један од начина да организовано приђемо скидању анатеме геноцида са српског народа и Републике Српске”, рекао је Милутиновић.

Адвокат Тома Фила рекао је да злочин у Сребреници не може бити окарактерисан као геноцид и изразио увјерење да ће то временом постати општеприхваћена истина.

“То је прича која се веже за опстанак Републике Српске, јер то је сад, као `геноцидна творевина`. А, то нема никакве везе са тиме. Знате ли од када је Република Српска? Али, људима то провучете кроз главу. Као што је говорио Гебелс: `Десет пута поновљена лаж постаје истина`”, рекао је Фила.

Фила је поручио да се мора повући границa и престати са манипулисањем жртвама, напомињући да је тврдња о геноциду у Сребреници испричана “америчка” прича која је антисрпска.

“Како може да буде геноцид. То се упоређује са Немцима. Зашто? Јесу ли они у концентрационим логорима убијали само пунолетне мушкарце? Па, пре је важније побити жене него мушкарце, јер не рађају мушкарци”, рекао је Фила.

Генерал-потпуковник Петар Шкрбић рекао је да је циљ данашњег састанка Иницијативног одбора да се утврди тим људи који ће припремити конференцију, како би се дошло до потпуне истине о догађајима у и око Сребренице 1995. године.

“С обзиром на то да све што смо до сада имали не одговара стварној истини и догађајима, а поготово не одговара та квалификација да се у Сребреници десио злочин геноцида, ни по појму геноцида уопште, ни о догађајима који су се тамо збили”, рекао је Шкрбић.

Шкрбић је истакао да се Организација старјешина Војске Републике Српске опредијелила да организује међународну научну конференцију како би се на научно заснован начин прибавиле и правилно растумачиле све релевантне чињенице, те домаћој и свјетској јавности дала потпуна, правилна и релевантна информација.

error: Садржај је заштићен!!!