Скупштинa ОСТА ВРС, 06.11.2018

Научна конференција о Сребреници
26.10.2018
Срећни наступајући празници
24.12.2018
Прикажи све

Скупштинa ОСТА ВРС, 06.11.2018

ОРГАНИЗАЦИЈА СТАРЈЕШИНА

ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Бања Лука, 06. новембар 2018. године

Данас је у Бањој Луци у присуству 60 делегата из регионалних одбора и Предсједништва Организације одржана Скупштина на којој је испољен висок степен јединства, свијести и патриотске одговорности у погледу очувања Републике Српске и наставка борбе за истину о протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Скупштина је одала признање институцијама Републике Српске и свим посланицима Народне скупштине на једногласном одбацивању срамног Извјештаја Владе РС из 2004. године о догађајима у и око Сребренице из јула 1995. године, те одлуке Владе Републике Српске да се тај Извјештај прогласи неважећим уз потребу формирања нових комисија састављених од међународних експерата како би се објективно утврдиле све чињенице и страдања у Подрињу тј. Сребреници и Сарајеву.

На Скупштини је једногласно подржан приједлог Предсједништва ОСТА ВРС да се командант Главног штаба Војске Републике Српске, генерал-пуковник Ратко Младић за велике заслуге у руковођењу и командовању Војском Републике Српске током одбрамбено-отаџбинског рата и допринос стварању и одбрани Републике Српске изабере за почасног предсједника Организације старјешина Војске Републике Српске.

Након дискусије и цјеловитог разматрања прихваћен је приједлог Предсједништва да се половином априла 2019. године у Бања Луци организује међународна научна конференција на тему: СРЕБРЕНИЦА – СТВАРНОСТ И МАНИПУЛАЦИЈЕ“ са циљем објективног и истинитог истраживања догађаја у Подрињу па тиме и у Сребреници како би се скинула анатема одговорности српског народа за геноцид. На сједници је формиран Организациони и Научни одбор по 15 чланова а очекује се присуство 15 страних и 30 домаћих експерата који ће изнијети своја виђења догађаја у Подрињу и Сребреници. Оцјењено је да ће то бити снажан искорак у научном расвјетљавању догађаја који су утицали на догађања и обим страдања у Сребреници и Подрињу уопште.

Подржан је приједлог чланства да се затражи од градских власти Бања Луке доношење правилника о Алеји великана на градском гробљу у Врбањи и сходно приједлогу Предсједништва Организације старјешина у Алеји сахрани генерал-пуковник Момир Талић, командант Првог крајишког корпуса и народни херој Милан Тепић.

Истовремено, Скупштина је затражила од свих регионалних и општинских одбора да затраже од општина и градова давање назива улица према заслужним командантима и борцима који су се истакли у одбрамбено-отаџбинском рату. Од града Бања Луке Регионални одбор Бања Лука ће затражити давање имена улицама генерала Момира Талића, генерала Новице Симића и генерала Славка Лисице.

Подржан је приједлог Градске организације Бања Лука да се Кабинету Предсједика Републике Српске достави приједлог за одликовање генерала Славка Лисице, високим одликовањем, обзиром да он никада није одликован.

На скупштини је утврђен приједлог Правилника о унапређењу старјешина Војске Републике Српске у почасни чин, који је достављен регионалним и општинских одборима на расправу. Ово зато што има доста војника и старјешина који су обављали старјешинске дужности а нису били унапређивани.

На Скупштини је утврђен План рада и активности Организације старјешина у 2019. години као и План финансирања Организације у 2019. години који треба да обезбиједи планску реализацију предвиђених активности.

 

Бањa Лука                                                                                                                                                                                                                  ПРЕДСЈЕДНИК

25. септембра 2018. године                                                                                                                                                                           Проф. др Милован Милутиновић

 

 

error: Садржај је заштићен!!!