САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ
22.10.2020
ИН МЕМОРИАМ: Пуковник, др Милован Милутиновић
21.03.2021
Прикажи све

САОПШТЕЊЕ

Бања Лука, 20.12.2020

Организација старјешина Војске Републике Српске упутила је прије годину дана захтјев институцијама Републике Српске и Граду Бањалука за изградњу централног меморијалног споменика погинулим борцима ВРС и српским патриотама који су уградили своје животе у темеље Републике Српске. Тражимо да се у наредној буџетској години планирају потребна финансијска средства и подигне споменик какав ова генерација патриота заслужује.
Централни меморијални споменик погинулим борцима ВРС треба да снажно његује културу сјећања на протекло вријеме и сачувају од заборава свијетли ликови бораца који су храбро бранили српски народ, људско достојанство и Републику Српску.
Прошло је 25 година и блиједе сјећања на једно часно вријеме када се јуришало за српску част, слободу и Републику Српску. Већ двадесет пет година стално слушамо о неразумним приоритетима: кречењу простора, уређењу паркова, куповини скупоцјених аутомобила, изградњи путева и других објеката вриједних стотине милиона марака. Крајње је вријеме да будемо одговорни према нашој прошлости, најбољим српским синовима и кћерима који су уградили животе у ово што данас имамо и зато тражимо да се наредне године у Бањалуци изгради централно спомен обиљежја погинулим борцима ВРС и српским патриотама јер је то наш дуг, а то од нас траже мајке хероја, њихови потомци и саборци.
Централни споменик погинулим борцима треба да буде подсјећање младим генерацијама које пролазе кроз Бањалуку. У оквиру културе сјећања на споменику се требају полагати вијенци домаћих и страних делегација које бораве у Републици Српској због чега он мора бити на централном мјесту поред палате Предсједника, а не као до сада да се полажу вијенци нашим херојима, на плочи гробља Свети Пантелија, у углу, као да стидимо. Неприхватљиво је да таквог споменика Бањалука нема а имају га све општине па и мјесне заједнице.
Организација старјешина Војске Републике Српске је такође прије годину дана поднијела приједлог институцијама Српске за формирање војног музеја ВРС у Бањалуци гдје би се чувале заставе ратних јединица Војске, приређивале пригодне изложбе, чувала музејска грађа и окупљала удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата. За то нису потребни посебни простори јер у Бањалуци постоји стари Дом ЈНА у улици Фра Грге Мартића у којем се може формирати музеј и у њему представити одбрамбено-отаџбински рат када се стварала и бранила Републике, што до сада није адекватно представљано.
Тиме би младе генерације које долазе на излете у Бањалуку биле у могућности да се кроз посјету војном музеју ВРС и меморијалном споменику погинулим ратницима упознају са нашом прошлошћу, процесу стварања и храбре одбране српског народа и Републике Српске, његујући културу сјећања. Организација старјешина ВРС спремна је да се лично ангажује на прикупљању финансијских средстава уколико њих у буџету Републике Српске нема.
Поздрављамо нашим поздравом,
Част је служити отаџбини!

Бањa Лука

                                                                                                                                                                                                                                                        ПРЕДСЈЕДНИК

20. децембра 2020. године                                                                                                                                                                           Проф. др Милован Милутиновић

error: Садржај је заштићен!!!