Старјешине ВРС: Лукајић неоправдано ухапшен, тражити да буде пуштен

Додик: Старјешине ВРС несебично се ангажовале у стварању и очувању Српске
24.06.2018
Протест против хапшења пуковника ВРС Дане Лукајића
04.07.2018
Прикажи све

Старјешине ВРС: Лукајић неоправдано ухапшен, тражити да буде пуштен

30/06/2018 |  18:38 | Аутор: СРНА

Старјешине ВРС: Лукајић неоправдано ухапшен, тражити да буде пуштен

Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије осуђује неоправдано хапшење пуковника ВРС Дане Лукајића у Хрватској под изговором да је био командант логора Мањача, што је без икаквог основа и тражи од институција Српске и БиХ да од хрватских власти одмах затраже да буде пуштен на слободу.

Организација старјешина Војске Републике Српске Фото: СРНА

Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије осуђује неоправдано хапшење пуковника ВРС Дане Лукајића, припадника Команде Првог крајишког коруса ВРС, који је данас ухапшен у Хрватској под изговором да је био командант логора Мањача, што је без икаквог основа.

Предсједништво Организације старјешина ВРС тражи од институција Републике Српске и институција Босне и Херцеговине да енергично протестују код хрватских власти због хапшења Дане Лукајића и одмах затраже његово пуштање на слободу.

Националистичкој Хрватској смета обиљежавања страдања Срба од усташких власти, од стране удружења српског народа чији је члан пуковник Дане Лукајић. Тиме се желе заплашити сви оне који долазе да се поклоне жртвама стравичних злочина усташке власти у НДХ, у Другом свјетском рату.

Старјешине Војске Републике Српске сматрају да је понашање Хрватске израз еуфорије усташтва које је снажно окупирало све сегменте друштва. Треба истаћи да је Дане Лукајић у више наврата био свједок и тужилаштва и одбране у Хашком трибуналу и  Суду БиХ и нико га до сада није оптуживао за злочине које сада покреће Хрватска.

Нема сумње да је то чин освете хрватских власти, јер је Дане Лукајић био припадник безбједности 5. Војне области који је учествовао у извлачењу снага ЈНА из Хрватске. Против Лукајића, Хашки трибунал, нити Суд БиХ, који је надлежан за покретање поступка, нису нашли разлога, док су хрватске власти то учиниле да заплаше Србе.

Све то упућује на закључак да проусташким властима у Хрватској не треба вјеровати и да представници српског народа који су учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату морају бојковати одласке у Хрватску, јер за њих нема мјеста у таквој Хрватској.

 

Бања Лука  јуни 2018. године                                                                                                                      ПРЕДСЈЕДНИК

пуковник, проф. др Милован Милутиновић

error: Садржај је заштићен!!!