МИЛУТИНОВИЋ: ЈАЧАТИ ПАТРИОТСКУ СВИЈЕСТ

Извјештај са научно-стручне конференције
22.05.2018
Старјешине ВРС: “Бијелим тракама” Србима желе импутирати фашизам
04.06.2018
Прикажи све

МИЛУТИНОВИЋ: ЈАЧАТИ ПАТРИОТСКУ СВИЈЕСТ

НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ БАЊА ЛУКА

Друштво 10/05/2018

МИЛУТИНОВИЋ: ЈАЧАТИ ПАТРИОТСКУ СВИЈЕСТ

БАЊАЛУКА, 10. МАЈА /СРНА/ – Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић поручио је да је данашњи скуп “Улога старјешина Војске Републике Српске у стварању и одбрани Републике Српске током одбрамбено-отаџбинског рата” организован с циљем јачања патриотске свијести и слободарске традиције српског народа.

“Војска Републике Српске је истински стваралац Републике Српске. Морамо се изборити за истину да докажемо да нисмо геноцидан народ, да смо слободарски народ који је бранио своја огњишта и који ће уложити максималан труд да се очува Република”, поручио је Милутиновић.

Он је, поводом одржавања научно-стручне конференције “Улога старјешина Војске Републике Српске у стварању и одбрани Републике Српске током одбрамбено-отаџбинског рата”, рекао да је баш ова тема изабрана за конференцију, јер се у посљедње вријеме појављују разни појединци који тврде да су ствараоци Републике Српске.

“Жељели смо окупити учеснике протеклог рата који имају шта да кажу и да ударе темеље новом истраживању, јер је много оних који данас пишу о том рату, а били су дезертери или нису били на овим просторима”, појаснио је Милутиновић.

Обраћајући се скупу Милутиновић је прочитао дијелове писма које му је бивши командант Војске Републике Српске генерал Ратко Младић послао поводом скупа, у којем се наводи да није важан он, генерал, већ да је важна мајка отаџбина – Република Српска, у чије су темеље уградили животе најбоље кћери и синови српског народа, што се никада не смије заборавити.

“Само се сложно може сачувати Република Српска и наш народ јер само јединствени можемо спријечити нови рат и страдања на нашем простору. Важно је да се не дијелимо, да се сложимо, јер су сви субјекти дали немјерљив допринос стварању и одбрани Републике Српске”, додао је Милутиновић, читајући дио писма.

У писму је поручемо старјешинама да њихов задатак није завршен, јер је њихова обавеза да наставе борбу за истину о страдању српског народа у протеклом рату.

На научно-стручној конференцији поднесено је 36 реферата о мјесту и улози Војске Републике Српске и њених старјешина у стварању и одбрани Републике Српске.

Међу подносиоцима реферата су истакнути представници ратне власти, академици, генерали и команданти бројних јединица Војске Републике Српске, те универзитетски професори, адвокати и љекари.

Тим поводом биће објављен и представљен Зборник радова свих аутора.

Конференцији су, осим чланова Организације, присуствовали и изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Зоран Ђерић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, представници Владе Српске, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић, те друге угледне личности.

error: Садржај је заштићен!!!