Конференција за штампу, 25.9.18

Научно-стручна конференција 10.05.2018
13.09.2018
Избори – саопштење
03.10.2018
Прикажи све

Конференција за штампу, 25.9.18

Дана 25.09.2018 у Бањој Луци одржана је конференција за штампу Организације старјешина Војске Републике Српске. Конференцији су присуствовали Милован Милутиновић, пуковник, предсједник Организације, Слободан Жупљанин, пуковник, потпредсједник и бригадни генерал Стаменко Новаковић, члан Регионалног одбора ОСТА ВРС Бања Лука.

Фото: СРНА

Ратко Младић члан  Организацији старјешина ВРС

Предсједник Организацији старјешина ВРС Милован Милутиновић пренио је на конференцији да је некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске Ратко Младић приступио Организацији старјешина ВРС.

Предсједник Милутиновић пренио је и поруку генерала Младића да је обавеза свих политичара и патриотских снага да се одупру свим облицима угрожавања Републике Српске и њених институција. “Српска се мора очувати по сваку цијену, јер су у њене темеље уграђени животи 30.000 најбољих синова и кћери српског народа”, рекао је Младић.

Он је пренио и да је Младић истакао да се мора водити брига о борачким категоријама, породицама погинулих и несталих, као и старјешинама који су стварали и одбранили Српску.

Милутиновић је прецизирао да је Младић прихватио да у наредном периоду буде биран за почасног предсједника те организације.

“То не радим ради себе, већ због подршке циљевима дефинисаним Статутом Организације старјешина ВРС и потребом окупљања патриотских снага око основних циљева и задатака усмјерених на очувању Српске и повећању бриге за породице погинулих, ратне војне инвалиде, борце и старјешине који су дали несебичан допринос”, рекао  је Младић.

Према ријечима предсједника Милутиновића, Младић је поручио: “Нека живи Српска!”.

Приступница генерала Младића Организацији старјешина ВРС

Правилник о сахрањивању  у Алеји великана и заслужних грађана

Потпредсједник Организације старјешина ВРС проф. др Слободан Жупљанин, пуковник, рекао је да ова организација позива Градску управу и Скупштину Бањалуке да што прије донесу правилник о критеријумима према којима се неко може сахрањивати у Алеји великана и заслужних грађана на локалном Новом гробљу у Врбањи.

Слободан Жупљанин, фото СРНА

“Тиме ћемо од заборава сачувати и припаднике ВРС и угледне команданте и борце који су заслужни за стварање Српске. Наш приједлог је генерал ВРС Момир Талић, који је дао немјерљив допринос стварању и очувању Српске и Бањалуке. Породица генерала Талића је прихватила нашу идеју да се његови посмртни остаци пренесу на ово гробље када се за то стекну услови”, рекао је Жупљанин и додао да су на њиховом списку и генерали ВРС Новица Симић и Славко Лисица.

Жупљанин је навео и да ће ова организација упутити иницијативу општинама и градовима Српске да неким улицама дају имена заслужних команданата ВРС.

Представници Организације у комисије за истраживање догађаја у Сребреници

Члан Предсједништва Организације старјешина ВРС Бања Лука бртигадни генерал Стаменко Новаковић рекао је да ће бити упућен захтјев Влади Српске за именовање представника Организације у комисије за истраживање догађаја у Сребреници и Сарајеву.

Стаменко Новаковић, фото СРНА

Он је истакао да Организација подржава то што ће Влада формирати комисије за истраживање злочина у Сребереници и Сарајеву током рата.

“Сматрамо да у новим комисијама треба бити најмање по један старјешина ВРС. Старјешине су предводиле јединице које су изводиле борбена дејства, једини посједују кључна знања о томе и имају цјеловиту слику која је пресудна за истину. Желимо бити активни учесници ових истрага и да дамо допринос истини и правди које су од виталног интереса за Српску”, рекао је Новаковић.

 

 

Бањa Лука                                                                                                                                                                                                                  ПРЕДСЈЕДНИК

25. септембра 2018. године                                                                                                                                                                           Проф. др Милован Милутиновић

 

error: Садржај је заштићен!!!