Промовисана студија “Сребреница – стварност и манипулација”

САЈАМ КЊИГА – ПРОМОЦИЈА
22.10.2019
Округли сто ОСТА ВРС у Невесињу – ПРОГРАМ
18.11.2019
Прикажи све

Промовисана студија “Сребреница – стварност и манипулација”

Друштво23/10/2019

БЕОГРАД, 23. ОКТОБРА /СРНА/ – Студија “Сребреница – стварност и манипулације”, која потврђује да се на том подручју није догодио геноцид већ злочин, данас је промовисана на Међународном сајму књига у Београду.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић оцијенио је да је студија веома стручно и професионално урађена и да, за разлику од Хашког трибунала и бошњачке стране, доноси другачије погледе на дешавања у Сребреници из 1995. године.

Милуновић је истакао да је веома значајно што су у изради студије учествовали и аутори који нису са ових простора и што је трећина њих са Запада.

“То је врло значајно јер је о дешавања у Сребреници 1995. године углавном информације пласирала бошњачка страна”, рекао је Милуновић новинарима, након промоције ове студије на Међународном сајму књига, којој је присуствовао и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Он је истакао студија представља српски поглед на дешавања у Сребреници 1995. године и навео да у бошњачком погледу на то има доста тога спорног.

Милуновић каже да постоје дилеме у вези са бројем жртава, начином до којих се дошло до њега, те да је спорно и то што су ту сахрањивана лица која нису била дио дешавања у Сребреници 1995. године.

Он је указао и да у истом контексту свакако није сагледана чињеница да су прије 1995. године у Подрињу Срби масовно страдали, а да су 1992. године у потпуности били протјерани.

Милуновић је истакао да је врло значајно то што ће сада свјетска јавност и на енглеском језику имати публикацију која ће свакако показати и другачије погледе у односу на Хашки трибунал о којима је говорио у својој пресуди.

“Одговорно тврдим да у пресуди није примијенио Међународну конвенцију о геноциду у изворном облику, него је прилагођавао својим настојањима да осуди Србе”, рекао је Милуновић.

Генерал у пензији Петар Шкрбић рекао је да је изузетно значајно да се о Сребреници проговори на начин како је то урађено у студији.

“Сада видимо да су двије Сребренице постојале – једна медијски представљена као манипулација и једна стварна”, рекао је Шкрбић.

Он је истакао да је студија објављена на српском и енглеском језику, изразивши очекивање дјело бити преведено и на руски и кинески језик.

Адвокат Бранко Лукић оцијенио да је направљено изузетно квалитетно научно дјело, истакавши да је то почетак разоткривања константне неистине која се износи у јавности у вези са Сребреницом.

“Ми који смо учествовали у поступцима пред Хашким трибуналом знамо да та истина сигурно није онаква каквом је представља западна штампа и Трибунал”, рекао је Лукић.

Он је навео и да је одбрана генерала Ратка Младића имала прилику да анализира 54 изјаве свједока муслимана који су учествовали у пробоју преко српске територије.

“Они су описивали и жртве и по њима је у борбама погинуло 6.000 бораца из њихове 28. дивизије”, рекао је Лукић новинарима уочи почетка промоције.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић рекао је да је у зборнику изнесено низ чињеница које на одговарајући начин потврђују да се у Сребреници није догодио геноцид.

“Значај ове студије је у томе што је то прва научна студија српског говорног подручја или Срба”, рекао је Милутиновић.

Према његовим речима, студија обухвата 50 ауторских радова, и то четири руска, шест аутора из САД, а заступљени су и Португалци, Бугари, Холанђани, Аустријанци и Енглези.

“То су све људи који су се бавили Сребреницом па је, стога, њихово казивање драгоцјено, а сви текстови су рађени као научни”, рекао је Милутиновић.

Он је нагласио и да студија има око 800 страна и да је заснована на чињеницама и подацима, те да је њена основна порука да се у Сребреници није догодио геноцид, већ злочин који нико не спори.

“Студију планирамо да подијелимо и свим дипломатским представништвима у БиХ и Србији, а да је поштом пошаљемо свим значајним институцијама у свијету”, рекао је Милутиновић.

Бањa Лука                                                                                                                                                                                                                  

23. октобра 2019. године                                                                                                                                                                          

error: Садржај је заштићен!!!