ВРИЈЕМЕ ДА СЕ ОХР СКЛОНИ СА ПОЛИТИЧКЕ СЦЕНЕ

Сребреница – стварност и манипулације
30.04.2019
Милутиновић: У Сребреници се није догодио геноцид
19.07.2019
Прикажи све

ВРИЈЕМЕ ДА СЕ ОХР СКЛОНИ СА ПОЛИТИЧКЕ СЦЕНЕ

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ – Постављање услова ОХР-а да његови званичници присуствују комеморацији српским жртвама у Подрињу је још једна потврда да је крајње вријеме да се ОХР склони са политичке сцене БиХ, рекао је Срни предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић.

Милутиновић је нагласио да је најбољи показатељ да је ОХР прешао мјеру доброг укуса и нормалног понашања то што му је требало 25 година да схвати да је у Подрињу страдало 3.400 Срба и да нико од међународних фактора није нашао за потребу да се на одговарајући начин поклони српским жртвама на том подручју, што је за сваку осуду.

Он је истакао да је неспорно да се у Сребреници није догодио геноцид што су, како је подсјетио, јасно потврдили и бројни научни радници који су присуствовали међународној научној конференцији о Сребреници.

Милутиновић је додао да је на том скупу потврђено да се догађаји у Сребреници из јула 1995. године ни по којем основу не могу окарактерисати као геноцид.

Из ОХР-а су навели да ће озбиљно почети размишљати о томе да своје присуство на комеморацијама невиним српским цивилним жртвама у Подрињу подигну, како кажу, на виши ниво, када се “за то створе услови, односно када поједини говорници на /неким/ комеморацијама престану негирати да се геноцид десио у Сребреници, глориФиковати ратне злочинце, ширити говор мржње, те говорити против БиХ”.

Ово је наведено у одговору ОХР-а на питање Срне зашто високи представник у БиХ Валентин Инцко није присуствовао у суботу у Братунцу помену Србима страдалим у рату у Подрињу и да ли ће бити присутан на комеморацији у Залазју, код Сребренице, на одавању почасти српским цивилима и војницима убијеним 12. јула 1992. године у овом и околним сребреничким селима и на основу чега Инцко прави разлику између српских и бошњачких жртава што се да закључити из његовог неприсуства на комеморацијама српским жртвама.

Из ОХР-а кажу да све невине цивилне жртве и њихове породице заслужују правду и поштовање, без обзира на њихову вјерску или националну припадност, тврдећи да не праве никакву разлику између невиних жртава Бошњака, Хрвата или Срба, или њихових породица.

“Штавише, представник ОХР-а је присуствовао вјерском дијелу комеморације у Братунцу, а присуствоваће и комеморацији у Залазју”, додаје се у одговору из ОХР-а.

 

 

Бањa Лука                                                                                                                                                                                                                  ПРЕДСЈЕДНИК

12. јула 2019. године                                                                                                                                                                           Проф. др Милован Милутиновић

 

error: Садржај је заштићен!!!