Митровданске битке-симбол одбране Републике Српске и Источне Херцеговине

Округли сто ОСТА ВРС у Невесињу – ПРОГРАМ
18.11.2019
Митровданске битке Невесињске бригаде – симбол одбране Источне Херцеговине и Републике Српске
19.11.2019
Прикажи све

Митровданске битке-симбол одбране Републике Српске и Источне Херцеговине

У оквиру обиљежавања Митровданских офанзива у препуној сали општине Невесиње 7. новембра одржана је научна конференција – округли сто усмјерен на документовање и објашњење протеклих догађаја и евоцирање успомена директних актера протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Општински одбор Организације старјешина Војске Републике Српске Невесиње Планом рада за 2019. годину планирао је организовање Округлог стола на тему: „Митровданске битке-симбол одбране Републике Српске и Источне Херцеговине“. Циљ одржавања Округлог стола је евоцирање успомена на славне битке Војске Републике Српске, Херцеговачког корпуса и Невесињске бригаде и одавање почасти свим погинулим (бригада је током рата изгубила 476 бораца), рањеним и заробљеним припадницима ове славне јединице која је на нивоу Републике Српске прва одликована Орденом Немањића.

За ову прилику штампана је књига „МИТРОВДАНСКЕ БИТКЕ НЕВЕСИЊСКЕ БРИГАДЕ – СИМБОЛ ОДБРАНЕ  ИСТОЧНЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“ са свим радовима на задате теме, а која је уручена или ће бити дистрибуирана свим активним учесницима, слушаоцима, установама и појединцима који су својим донацијама омогућили штампање, уз напомену да се књига дијели као бесплатан примјерак. Округли сто изведен је дана 07.11.2019.године у Великој сали општине Невесиње.

У име Општинског одбора Организације старјешина Војске РС Невесиње присутне је поздравио пуковник Радован Радојичић и укратко представио Зборник радова са свим темама о којима је било ријечи на округлом столу.

Зборник су припремили еминентни учесници рата, са циљем да остане документ о двије велике битке Невесињске бригаде који треба да буде историјски приручник за младе генерације и поука како се воли и брани отаџбина и народ – изјавио је Радојичић.

О политичко-безбједносној и војној ситуацији у БиХ непосредно пред избијање ратних сукоба, формирању Невесињске бригаде и Херцеговачког корпуса, Првој и Другој Митровданској бици, улози Друге лаке бригаде, садејству полиције, цивилне власти и ратне болнице и другим темама реферате су припремили директни учесници посљедњег рата − старјешине, љекари, представници цивилних власти.

О улози и значају Српске православне цркве у Одбрамбено-отаџбинском рату говорио је умировљени владика Атанасије. Евоцирајући успомене на ратни период, владика је присутне подсјетио да је црква поред моралне, пружала и материјалну подршку становништву. У свом излагању, осврнуо се и на обилазак српских светиња током ратних дејстава, нарочито на посјету Саборном храму у Мостару.

Академик Владимир Лукић и потпредсједник Републичке организације старјешина проф. др Слободаном Жупљанином говорили су на тему „Политичка ситуација у БиХ и Републици Српској од 1991. године до краја 1992. године“.

О војној ситуацији у БиХ и Републици Српској током ратних дејстава и формирању Војске Републике Српске говорио је проф. др Милован Милутиновић, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Пуковник Зоран Јањић подсјетио је на формирање Невесињске бригаде и њену улогу у одбрамбено – отаџбинском рату.

Историчар Драга Мастиловић говорио је о историјском контексту деведесетих година на овим просторима и значају изучавања ових тема док су судионици још живи.

Он је поручио да на националном нивоу треба пронаћи консензус и начин да се омладина задржи на подручју РС, како не би биле узалудне милионске жртве које су Срби дали да би се одржали на просторима западно од ријеке Дрине.

Проф. др Милош Шолаја презентовао је реферат о улози медија у одбрамбено – отаџбинском рату и улози у представљање праведне борбе РС и њене војске.

Стихове су говорили пјесници Божо Кијац и Јован Братић.

Невесиње, 7. новембра 2019. године                                                                                                                                                                                                                 

error: Садржај је заштићен!!!