САОПШТЕЊЕ

Грб ОСТА ВРС
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
25.03.2022
Грб ОСТА ВРС
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
12.04.2022
Прикажи све

САОПШТЕЊЕ

Данас је у Културном центру Бански двор у Бањој Луци одржана прва редовна сједница Организације старјешина војске Републике Српске, након проведених избора и одржане Изборне скупштине дана 15.07.2021. године у Угљевику. Истовремено је обиљежена и прва петогодишњица рада и постојања ове Организације, тако да је ова сједница имала радно-свечани карактер. Сједници је присуствовало преко стотину делегата, представника регионалних, градских, општинских и одбора Брчко Дистрикта, као и одређени број званица.

У име Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, сједници су присуствовали Министар Душко Милуновић и Савјетник Министра генерал Милан Торбица. У име Градске администарције Града Бања Лука сједници је присуствовао начелник Одјељења за борачко- инвалидску заштиту Радивоје Мајсторовић. Поред њих, у својству госта присуствовали су и предсједници и представници других организација од јавног интереса проистеклих из отаџбинско-одбрамбеног рата (Савез ратних војних инвалида Републике српске, Савез логораша Републике Српске, Ветерани Републике Српске).

Борачка организација Републике Српске упутила је писмо ОСТА ВРС у којем жали због немогућности присуствовања сједници (предсједник предсједништва БОРС-а господин Александар Савић је исти дан имао промоцију своје књиге у Вишеграду) и упућује подршку за рад и честитке поводом јубилеја. Такође, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и предсједница удружења Жене жртве рата упутили су честитке поводом јубилеја и зажељели успјешан рад Скупштине.

На редовној сједници Скупштине разматрани су извјештаји о раду органа ОСТА ВРС, Финансијски извјештај, те План и програм рада за 2022. годину, као и Финансијски план за 2022. годину. Поред тога, на сједници су разматране измјене и допуне Статута ОСТА ВРС и Пословника о раду Скупштине ОСТА ВРС, а донесена је и Одлука о годишњој чланарини. На крају сједнице Скупштина је донијела Одлуку о произвођењима и унапређивању у почасни чин старјешина војске Републике Српске. У пошасни чин произведена су четири члана ОСТА ВРС, а унапређено је двадесет старјешина чланова ОСТА ВРС.

У расправи не сједници учествовао је већи број делегата и осталих присутних, а након проведене расправе све одлуке су донесене једногласно, изузев Одлуке о произвођењу и унапређивању која је донесенса уз један уздржан глас.

Предсједник ОСТА ВРС је детаљно упознао присутне са стањем у Организацији, реализованим задацима и пројектима и планираним активностима у овој години. Делегати су дали једногласну подршку свим разматраним документима, а посебно су подржали све предузете мјере и радње и донесене одлуке које се односе на стабилизацију стања у ОСТА ВРС и које су везане за трајно искљућење из ОСТА ВРС бивших чланова Драгића Гојковића, Милоја Мисираће и Петра Ђуричића, као и поднесене кривичне пријаве против истих и Владимира Лукића, који се лажно представљају као „Координациони одбор ОСТА ВРС“, фалсификују меморандум и знак организације те злоупотребљавају печате које је ОСТА ВРС прогласила и јавно објавила неважећим.

На сједници Скупштине исказано је пуно јединство и од руководства Организације затражено да енергичније дјелује према онима који то нарушавају, те да се у разумном року предузму мјере на нормализацији стања и односа у РО Бијељина и ОО Козарска Дубица. На крају радног дијела, делегатима и осталим присутним члановима ОСТА ВРС и гостима обратио се Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, који је поздравио све присутне, захвалио се на позиву и истакао значај, мјесто и улогу ОСТА ВРС у очувању тековина и вриједности отаџбинско-одбрамбеног рата, Републике Српске и српског народа. У свом обраћању је истакао потребу даљњег јачања ове Организације и обећап пуну подршку у раду и реализацији програмских циљева и задатака.
Скупштини су се поздравним говором обратили и Драган Врховац у име ратних војних инвалида, Анђелко Носовић у име логораша Републике Српске, те Микаило Митровић у име ветерана Републике Српске.

На крају се присутнима обратио предсједник ОСТА ВРС који је захвалио свим делегатима и учеснима на конструктивној расправи, квалитетним приједлозима, те позвао се чланове ОСТА ВРС да заједно раде на реализацији програмских циљева и задатака и побољшљњу укупног положаја свих категорија борачке популације.

Након завршетка сједнице сви учесници су се одазвали на заједнички ручак који је организован у Угоститељској школи Бања Лука.

ЧАСТ ЈЕ СЛУЖИТИ ОТАЏБИНИ!

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К
Слободан С. Жупљанин

error: Садржај је заштићен!!!