САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ
12.01.2022
САОПШТЕЊЕ
07.04.2022
Прикажи све

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На данашњи дан прије 23. године, НАТО пакт је без одобрења Савјета безбједности и супротно свим нормама и принципима међународног права извршио бруталну агресију на једну суверену земљу Савезну Републику Југославију.

Од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију, за 78 дана бестијалног иживљавања погинуло је између 1.200 и 3.000 људи.

Без дозволе Савјета безбједности УН, коришћена су убојита средства забрањена међународним конвенцијама. Авиони 19 чланица НАТО-а гађали су, не само војне, него и цивилне циљеве.

Дан сјећања на страдале у НАТО агресији мора бити трајно обиљежаван и жртве агресије не смију бити никада заборављене. И данас, послије толико година, морамо се запитати коме је била пријетња мала Милица и зашто је морала да страда, а тек је дошла на свијет.

Организација старјешина војске Републике Српске поздравља одлуку према којој ће Бањалука вечерас сиреном за узбуну и гашењем свјетала на објектима Градске управе и Банског двора симболично обиљежити 23. годишњицу НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију.

Високо вреднујемо опредјељење Србије и Републике Српске да се држе принципа међународног права и морала, али исто тако, то мора да се захтијева и од свих других домаћих и међународних субјеката. Ипак, такво опредјељење не смије, ни на који начин, да угрози опстанак српског народа.

У супротном, ако се међународно право и морал сахране, овај и овакав свијет ће сигурно нестати.

Искуство од прије 23. године нас учи да је за српски народ, у новим условима глобалне кризе, најбоља позиција неутралности. НАТО лобистима увијек треба одговорити подсејећањем на бомбардовање Савезне Републике Југославије и страдање невиних цивила, а посебно дјеце.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР
Жељко Струкар

error: Садржај је заштићен!!!