САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Грб ОСТА ВРС
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
08.12.2021
Жупљанин: СИПА спроводи акције увијек када се Српска бори за своја права (ВИДЕО)
17.12.2021
Прикажи све

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Грб ОСТА ВРС

Дана 15.12.2021. године у Бањој Луци је одржана сједница Предсједништва Организације старјешина војске Републике Српске на којој су разматрана најважнија питања унутрашњег рада и дјеловања организације. Након проведене садржајне и конструктивне расправе у којој су учествовали сви чланови предсједништва, те предсједник скупштине и предсједник надзорног одбора организације, усвојена је информација о активностима организације између двије сједнице предсједништва, а увојени су и нацрти Плана рада и Финансијског плана за 2022. годину. На овој сједници усвојен је и Правилник о печатима ОСТА ВРС и донесено је још неколико значајних одлука за будучи рад и дјеловање ОСТА ВРС. Поред планских докумената и информација, централно питање ове сједнице били су Закључци и декларација Народне скупштине Републике Српске од 10.12.2021 године. Након свеобухватне и садржајне расправе, предсједништво је једногласно усвојило пет закључака у вези са активностима на враћању одузетих надлежности од Републике Српске. Усвојене закључке дајемо у наставку саопштења:

  1. Организација старјешина војске Републике Српске сматра потпуно оправданим захтјеве Републике Српске за враћање наметнутих, одузетих, отетих и уз пријетње и притиске, пренесених надлежности Републике Српске на ниво БиХ, које су првобитно прописане и утврђене Дејтонским мировним споразумом, Уставом Босне и Херцеговине и Уставом Републике Српске.
  2. Враћање пренесених надлежности политичким и правним средствима је у складу са врхунским демократским стандардима и међународним правним поретком који регулише питања међународних мировних уговора, као што је Дејтонски мировни споразум.
  3. За Организацију старјешина војске Републике Српске су прихватљиви закључци и декларација Народне скупштине Републике Српске, који се јасно одређују у односу на пренесене надлежности, а Организација старјешина војске Републике Српске ставља се на располагање Републици Српској и српском народу у процесу мирног и демократског, на Дејтонском мировном споразуму, Уставу и међународним правним стандардима заснованог уређења односа и будућег развоја БиХ.
  4. За Организацију старјешина војске Републике Српске приоритетно је враћање пренесених надлежности у области одбране и безбједности (закон о одбрани БиХ, закон о служби у ОС БиХ, закон о обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ и закон о државној агенцији за истраге и заштиту БиХ) и области правосуђа (високи судски и тужилачки савјет, суд и тужилкаштво БиХ) и непримјењивање тих закона на територији Републике Српске.
  5. Очекујемо да Влада Републике Српске донесе оперативни план реализације циљева и задатака из закључака и декларације Народне скупштине Републике Српске у разумном року.
error: Садржај је заштићен!!!