САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
02.12.2021
Грб ОСТА ВРС
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
08.12.2021
Прикажи све

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 01.12.2021. године одржан је састанак представника организација од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата са предсједником Владе Републике Српске, министром рада и борачкоинвалидске заштите и министром финансија у Влади Републике Српске. На том састанку разговарано је о стању и проблемима у области борачкоинвалидске заштите, а централна тема разговора је био Буџет Републике Српске за 2022. годину.

Представници невладиних организација су посебну пажњу обратили оном дијелу буџета који се односи на борачке категорије. У име Организације старјешина састанку је присуствовао предсједник организације старјешина војске Републике Српске Слободан С. Жупљанин, који је у својој дискусији истакао да је борачка популација онај дио друштва који је и најзаслужнији за стварање и очување Републике Српске, да је и данас најзаинтересованија категорија друштва за заштиту, очување и развој Републике Српске, па оправдано очекује да се њихова ријеч чује и поштује у институцијама система власти Републике Српске.

Предсједник Владе, министри и њихови сарадници су детаљно упознати са кључним проблемима борачке популације и свих њених структура и са захтјевима и очекивањима у погледу обезбјеђења средстава за ове категорије у 2022. години. Постигнута је општа сагласност о свим најзначајнијим питањима, а уважени су и сви појеиначни захтјеви у границама прихватљивим и за Владу и за организације. Тако је договорено повећање мјесећног борачког додатка у 2022. години за 5%, а повећање инвалиднина и осталих редовних мјесечних примања за 4%, уз обавезу континуираног повећања у наредним годинама, како би се, најкасније до 2027. године, достигла основица за обрачун примања у висини просјечно остварене нетто плате у Републици Српској у претходној години. Овакво опредјељење упућује на брже и квалитетније рјешавање проблема свих борачких категорија.

Оно што је посебно значајно је чињеница да се у права уводе и борачке категорије из Федерације БиХ, чији чланови су били припадници војске Републике Српске, односно учесници одбрамбено-отаџбинског рата. Такође, предсједник Владе и министри су подржали приједлог предсједника ОСТА ВРС Слободана С. Жупљанина да се у буџету за 2022. годину повећа износ средстава за рад организација од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, а закључено је да ће се о најважнијим питањима рада ових организација разговарати у наредном периоду на тематским сједницама.

error: Садржај је заштићен!!!