САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
02.12.2021
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
08.12.2021
Прикажи све

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дана 01.12.2021. године одржан је састанак представника организација од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата са предсједником Владе Републике Српске, министром рада и борачкоинвалидске заштите и министром финансија у Влади Републике Српске. На том састанку разговарано је о стању и проблемима у области борачкоинвалидске заштите, а централна тема разговора је био Буџет Републике Српске за 2022. годину.

Представници невладиних организација су посебну пажњу обратили оном дијелу буџета који се односи на борачке категорије. У име Организације старјешина састанку је присуствовао предсједник организације старјешина војске Републике Српске Слободан С. Жупљанин, који је у својој дискусији истакао да је борачка популација онај дио друштва који је и најзаслужнији за стварање и очување Републике Српске, да је и данас најзаинтересованија категорија друштва за заштиту, очување и развој Републике Српске, па оправдано очекује да се њихова ријеч чује и поштује у институцијама система власти Републике Српске.

Предсједник Владе, министри и њихови сарадници су детаљно упознати са кључним проблемима борачке популације и свих њених структура и са захтјевима и очекивањима у погледу обезбјеђења средстава за ове категорије у 2022. години. Постигнута је општа сагласност о свим најзначајнијим питањима, а уважени су и сви појеиначни захтјеви у границама прихватљивим и за Владу и за организације. Тако је договорено повећање мјесећног борачког додатка у 2022. години за 5%, а повећање инвалиднина и осталих редовних мјесечних примања за 4%, уз обавезу континуираног повећања у наредним годинама, како би се, најкасније до 2027. године, достигла основица за обрачун примања у висини просјечно остварене нетто плате у Републици Српској у претходној години. Овакво опредјељење упућује на брже и квалитетније рјешавање проблема свих борачких категорија.

Оно што је посебно значајно је чињеница да се у права уводе и борачке категорије из Федерације БиХ, чији чланови су били припадници војске Републике Српске, односно учесници одбрамбено-отаџбинског рата. Такође, предсједник Владе и министри су подржали приједлог предсједника ОСТА ВРС Слободана С. Жупљанина да се у буџету за 2022. годину повећа износ средстава за рад организација од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, а закључено је да ће се о најважнијим питањима рада ових организација разговарати у наредном периоду на тематским сједницама.

error: Садржај је заштићен!!!