САОПШТЕЊЕ ОСТА ВРС

Делегација РО ОСТА ВРС Бијељина код градоначелника
12.02.2020
САУЧЕШЋЕ
15.05.2020

САОПШТЕЊЕ ОСТА ВРС

Бања Лука, 14.05.2020

Организација старјешина Војске Републике Српске изненађена је дрскошћу Католичке цркве Босне и Херцеговини да у Сарајеву, граду три конститутивна народа, организује мису блајбуршким жртвама којом покушава рехабилитовати злогласни усташки покрет извршилац масовних злочина над Србима у Хрватској и Босни и Херцеговини.

Овим поступком Католичка црква на груб начин крши прокламоване вјерске слободе у Босни и Херцеговини злоупотребљавајући вјеру за ревизију историје и оправдање злочиначких поступака усташког режима Независне Државе Хрватске који је у Другом свјетском рату, на најсвирепији начин, усмртио готово милион Срба.

Ревизију историје и рехабилитацију усташког покрета започео је отац нације Фрањо Туђман деведесетих година 20. вијека када је манипулишући жртвама и џелатима тврдио да је у Јасеновцу страдало седамдесет хиљада Срба а убијено наводно 300.000 недужних Хрвата у Блајбургу. На тим основама организоване су мисе блајбурским жртвама од проусташке власти ХДЗ у Хрватској током протеклих година.

Одржавање мисе усташким џелатима директно је уперена против мира, националне и вјерске толеранције што ће произвести тензије и нарушити политичко-безбједносну ситуацију па је обавеза надлежних институција Босне и Херцеговине да спријечи. било то и вјерску активност, којом се велича поражени усташки покрет и фашизам што је у супротности са цивилизацијским вриједностима Европе.

Приређујући мису усташким кољачима Католичка црква ће изавати гњев цјелокупног српског народа и антифашистичких снага што је, такође, у супротности са прокламованом антифашистичком политиком Босне и Херцеговине. Затварањем очију на повампирено усташтво политичке снаге у Сарајеву исказују немоћ да осуде овај гнусни скуп у вријеме забрана масовног окупљања због пандемије короне

Бањa Лука

                                                                                                                                                                                                                                                        ПРЕДСЈЕДНИК

14. маја 2020. године                                                                                                                                                                           Проф. др Милован Милутиновић